In een restaurant kan er van alles verkeerd gaan als het gaat om voedselveiligheid. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips. Kijk snel met ons mee en laat je informeren. Voedselveilig boven alles, natuurlijk! Ook op vakantie, want je moet wel veilig uiteten kunnen natuurlijk. Kennis van keukenhygiëne in algemene zin is zeker nuttig.

Doe een HACCP-cursus

Door jezelf te laten informeren via een cursus hccp is het supermakkelijk om een hygiënische keuken en voedselveilige gerechten te bereiden. Daarbij is het juridisch heel handig, zodat je kunt aantonen dat je onderlegd bent in deze materie. Ze leren je daar de nodige vaardigheden. Daarbij krijg je een scherp oog voor de tekortkomingen van anderen op dit gebied. Vooral in een restaurant kan dat heel handig zijn.

Wat moet je weten?

Er zijn een aantal zaken die je thuis heel goed zelf kunt doen om werken met voedsel veilig te maken:

  • Scheiding van rauw vlees en gare producten en groente
  • Leg nooit rauw vlees boven groente
  • Gebruik altijd twee verschillende snijplanken, eentje voor rauwe producten en een andere voor voedsel dat reeds bereid is.
  • Het is slim om een coderingssysteem te maken. Op deze manier is het bijzonder gemakkelijk om in kaart te brengen welke producten nog houdbaar zijn en anderen die echt weg moeten. Je kunt het simpelweg met een eenvoudige sticker doen. Schrijf de datum op wanneer de verpakking van het product geopend is. De houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat, is in veel gevallen niet meer geldig, omdat de verpakking geopend is.
  • Zorg dat producten altijd in de koeling liggen die in de koeling moeten. Dat staat in veel gevallen op de verpakking.
  • Maak altijd potten en verpakkingen op die open zijn, daarna pas nieuwe. Zo gaan producten niet verloren. Sommige zijn namelijk beperkt houdbaar. Het hangt natuurlijk ook af van de snelheid waarmee je de producten er ‘doorheen’ gaan in je restaurant.
  • Zorg dat vuilnis nooit in de keuken bewaard wordt

Allemaal kleine tips die de voedselveiligheid ten goede gaan komen. Ook op vakantie, omdat je eigenlijk aan de buitenkant van een restaurant, de straat en het interieur al wel kun zien of het een net of shabby restaurant is.

Conclusie

Er zijn een aantal tips die jezelf heel gemakkelijk kunt toepassen. We raden je wel aan om een gedegen cursus te doen, zo weet je zeker dat je als ondernemer goed bezig bent en veilig zit.