Een gezonde maaltijd voor op vakantie: sushi eten

Bij sushi leidsche rijn vind je de heerlijkste creaties sushi waar je van kan smullen!

Sushi wordt bereid met gekookte azijnrijst en ingrediënten zoals vlees, zeevruchten en groenten. Het is oorspronkelijk afkomstig uit Japan. Rijst is het belangrijke ingrediënt in sushi, dat ook bekend staat als sumeshi of shari. Het kan worden bereid met witte rijst of bruine rijst. Het wordt meestal geserveerd met wasabi, sojasaus of ingemaakte gember. Toppings, vullingen, bereidingswijze en specerijen die in sushi worden gebruikt, kunnen verschillen. Het is al 700 jaar een hoofdvoedsel in Japan. Sushi verlaagt het LDL-cholesterolgehalte en de bloeddruk, verbetert de stofwisseling, brengt hormonen in balans, bevordert de bloedsomloop, de maag- en darmgezondheid, versterkt het immuunsysteem en de botten.

Geschiedenis

Men gaat er vanuit dat sushi in de 8e eeuw in Japan is begonnen. De originele sushi werd verfijnd in Zuidoost-Azië. De vis werd geconserveerd in gefermenteerde rijst. De azijn werd gebruikt voor de lacto fermentatie tijdens de Edo periode. 

In Zuidoost-Azië, tijdens de 2e eeuw, werd het vlees bewaard zonder koeling, dus behandelde men vis en vlees die in rijst gewikkeld waren om de versheid te bewaren. Na verloop van tijd werd de rijst weggegooid. 

Gezondheidsvoordelen van sushi

Sushi zit vol met verschillende voedingsstoffen omdat het gevuld is met rijst, verse vis en knapperige groenten. De zeevruchten in sushi bevatten een hoog gehalte aan omega-3 en selenium, samen met verschillende mineralen en vitaminen. Het is rijk aan natrium. Het helpt om op gewicht te blijven, spieren op te bouwen, energie te verhogen, immuniteit te verbeteren, ondersteunt de spijsvertering en anderen.

Gezond hart

Sushi heeft een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren, wat wordt beschouwd als een goed cholesterol dat het lichaam in balans houdt en het LDL-cholesterol uit het lichaam verwijdert. Het voorkomt ook het dichtslibben van de slagaders en de gezondheid aandoeningen zoals hartaanvallen, atherosclerose en beroertes. Omega-3 wordt geassocieerd met de verlaging van de bloeddruk en verhoogt de zuurstoftoevoer naar de vitale organen en weefsels. Het verhoogt het metabolisme van het lichaam. 

Reguleert hormonen

Sushi bevat verschillende soorten zeewier. In Japan staat het bekend als nori, dat een hoog gehalte aan jodium bevat. Jodium helpt bij het reguleren van het endocriene systeem. De juiste hoeveelheid jodium in het lichaam helpt om de hormonen in het lichaam in balans te houden. 

Stimuleert het metabolisme

Vis is de grote bron van eiwitten en heeft een laag gehalte aan vet en calorieën. Dit helpt om de lichaamsfuncties te bevorderen, energie te metaboliseren, en nieuwe cellen te vormen die helpen om de algehele gezondheid te behouden.